Naar buiten bij Stal Mansour

Ruiterbewijs

Verzekeringen zijn bezig om bedrijven te verplichten alleen ruiters die in het bezit zijn van een Ruiterbewijs mee te nemen op buitenrit! Het is (nog) niet zover, maar het gaat niet heel lang meer duren.

Met het Ruiterbewijs laat je zien dat je een verantwoorde en ervaren ruiter bent. Een ruiter die de basisbeginselen van het paardrijden goed onder de knie heeft, weet welke verzorging een paard nodig heeft en die veilig op de openbare weg en in het bos kan rijden. Een logische stap dus in elke ruitercarrière.

Hoe kan ik het Ruiterbewijs halen?

Wij organiseren regelmatig een driedaagse cursus die je voorbereidt op het Ruiterbewijs-examen. Leerzaam en leuk! Je leert tijdens deze cursus veel over de verzorging en het gedrag van paarden zoals:

  • de aard van het paard,
  • hoe communiceert een paard,
  • de verzorging van het paard voor en na het rijden,
  • hoefverzorging,
  • veel voorkomende ziektes en aandoeningen,
  • de do’s en don’ts van voeding,
  • het veilig aan de hand leiden van je paard,
  • gebruik van het juiste harnachement.

Daarnaast leer je hoe je veilig en plezierig kunt buitenrijden, ook op de openbare weg, inclusief de verkeersregels. Je leert met gemak sprongetjes te maken tot 60cm en je krijgt obstakeltraining.

Om het Ruiterbewijs te halen moet je examen doen. Ben je een zeer ervaren ruiter? Dan kun je ook direct aan het examen deelnemen, dus zonder dat je een cursus hebt gevolgd.

Het examen bestaat uit twee onderdelen: een theorie- en een praktijkexamen. Het theoriedeel gaat onder andere over verzorging, de basisbeginselen van het paardrijden en het rijden op de openbare weg. Het praktijkexamen bestaat uit 2 onderdelen:

  • Eerst wordt je vaardigheid getest in stap, draf en galop. Daarnaast spring je een oxer van maximaal 50cm breed en 60cm hoog en rijd je door een obstakel parcours.
  • Nadat je hiervoor bent geslaagd, ga je met z’n tweeën de openbare weg op. Tijdens de rit moet je allebei een keer voorop rijden. De rit op de openbare weg is in de bebouwde kom.

In dit tweede deel wordt beoordeeld of je duidelijk richting aangeeft, goed omgaat met overige weggebruikers en je medekandidaat, of je de verkeerssituaties goed inschat en je paard onder controle hebt in het verkeer.

https://www.mansour.nl/agenda voor het eerste weekend en inschrijven!

Wil je meer weten?

Het Ruiterbewijs wordt uitgegeven door de SRR-Nederland, een onafhankelijke stichting die rijvaardigheidsexamens afneemt. Op hun site vind je een overzicht van alle locaties waar cursussen en examens georganiseerd worden, inclusief uitgebreide informatie over het Ruiterbwijs.